ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS)

YUNUS EMRE ENSTİTÜSÜ TÜRKÇE YETERLİK SINAVI (TYS) TANITIM METNİ

Türkçe Yeterlik Sınavı (TYS), Türkçeyi yabancı ya da ikinci dil olarak öğrenen bireylerin okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini ölçmek üzere, Avrupa Dilleri Öğretimi Ortak Çerçeve Metninde belirlenen yeterlik tanımları doğrultusunda Yunus Emre Enstitüsü tarafından geliştirilen, 2013 yılından bu yana uluslararası ölçekte yılda üç defa Türkiye’de ve Yunus Emre Enstitülerinin bulunduğu tüm ülkelerde eş zamanlı uygulanan bir dil yeterlik sınavdır.

TYS, yabancı öğrencilerin Türkiye’ye ilgisini artırmakla birlikte söz konusu öğrencilerin iş ve eğitim başvurularının kabulünü kolaylaştırması ve daha sağlam bir düzlemde değerlendirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir.

Türkçenin uluslararası geçerliğe sahip standart sınavı olan TYS ile yurt dışında Türkçe öğreten farklı kurumlardaki öğretimin de standartlaştırılması amaçlamaktadır.

Hâlen kâğıt tabanlı olarak uygulanan ancak daha sonra çevrimiçi (online) sınav uygulamasıyla da gerçekleştirilecek TYS’de adayların okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerindeki yeterlikleri ölçülmektedir.

Sınav üç oturumda gerçekleşmektedir. Okuma ve Dinleme bölümleri 1. oturumda; Yazma bölümü 2. oturumda; Konuşma (Bağımsız Konuşma ve Karşılıklı Konuşma) bölümü 3. oturumda yapılmaktadır. 1. oturum; Okuma 60, Dinleme 45 olmak üzere 105 dakika; 2. oturum Yazma-1 20, Yazma-2 40 olmak üzere 60 dakika; 3. oturum Bağımsız Konuşma 5, Karşılıklı konuşma 10 olmak üzere, toplam 15 dakikadır. Sınavın tamamı, 180 dakika sürmektedir.

Sınavda, başarılı olan adaylara B2, Cl, C2 düzeylerinde Türkçe Yeterlik Belgesi verilmektedir. Türkçe Yeterlik Belgesi’ne sahip olan adaylar, Türkiye’de herhangi bir kurumda okuma hakkı kazandıklarında Türkçe hazırlık sınıfı okumaktan muaf tutulmaktadırlar. Ayrıca Türkçe rehberlik veya tercümanlık yapmak isteyen yabancılardan da Türkçe Yeterlik Belgesi istenmektedir.

TYS ile ilgili ayrıntılı bilgiye http://tys.yee.org.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.